Takapihalta alkaa seikkailu – materiaalit
Materiaalit liittyvät kirjaani Takapihalta alkaa seikkailu, tarinoita ja toimintaideoita lähiluontoretkille, PS-kustannus, 2016. Niitä saa käyttää päiväkotien ja alakoulujen tarinaretkillä sekä muuten luontokasvatuksessa, esimerkiksi luontokerhoissa ja leikkipuistotoiminnassa(metsäkerhot yms.).
takapihalta_alkaa_seikkailu_lajitietokuvat
Näistä lajitietokuvista voi työstää kortteja retkille – piilotetaan maastoon ja lapset etsivät. Käytetään esimerkiksi eläinten luokitteluun tai muuten havainnollistamiseen. Arvuuttele kuvailemalla eläintä ja sen toiminta tapoja niin etteivät lapset näe. Kuka syö käpyjä ja siemeniä – kankaalle kerätään oravan, hiiren ja käpytikan ruokaa – järjestetään oikeiden eläinten kuvat viereen.
Vastaavia lajikuvatiedostoja erityislasten materiaalit osiossa – metsäkuvat ja vesikuvat.
Lajikuvista voi myös työstää keppinukkeja, joilla esitetään teatterina kertomus eläimistä tai laitetaan metsään seisomaan asuinpaikkansa viereen.
Muutama lisä keppinukke:
Tässä on valikoima keppinukkeja pöydällä esittelyssä. Yllä myös kirjoja, joita voi käyttää tarinoissa ideointimateriaalina.
“Peura” etsii ruokaa ja auttaa oravaa varastoimaan käpyjä.
Isla ilveksen tarina
Nuuksiossa tehdyt tarinaretket
tässä on tarina
Vaihtuva ajankohtainen ideaosio – tähän laitan vuoden aikaan sopivia ideoita:
Keväisiä ideoita
Luonto-liiton kevätseuranta on alkanut!
Leskenlehdet kukkivat ja ensimmäiset peipot ja västäräkit ovat tulleet etelästä. Tarkkailaan kevättä ja pohditaan eläinten toimintaa – hauskoja havaintoja voi kerätä muistiin ja kuvata – erikoinen pesäpaikka, tikka hakkaa valopylvästä, punarinta kerää langanpätkiä pesään, västäräkki pesii kenkään kuistille jne.
Muuttolintuleikit: Valitaan puita eri etäisyyksiltä maiksi muuttolinnuille. Ohjaaja menee seisomaan niin että kauempana on osa leikkijöistä ja keskellä osa ja aika lähellä osa. Ohjaaja kertoo, että tulee kevät ja lapset lähestyvät ohjaajaa – lentävät kohti Suomea. Sitten ohjaaja sanoo “Pakkanen” ja linnut (lapset) palaavat puille mistä lähtivät. Taas alkaa lämmetä ja lapset lentävät kohti Suomea. Seuraavan pakkasen huudettaessa osa on jo ehtinyt Suomeen ohjaajan luokse, mutta osa palaa taaksepäin muutamia askeleita. Kerrotaan kevään lämmön lisääntymisestä ja takatalvista kunnes kaikki ovat ehtineet Suomeen ja pakkasta ei enää tule. Lopuksi voidaan jutella lintujen muuttoreiteistä, vaaroista muutolla ja miksi linnut eivät ylitä Atlantin valtamerta ja lennä Etelä-Amerikkaan.
Erilaiset musiikki ja kuunteluharjoitukset luonnossa sopivat kevääseen. Luonnossa on hauskoja omia soittimia.
Lumitutkimuksia
¤mitataan lämpötila lumikasasta ja verrataan ilman lämpötilaan
¤etsitään luuppien kanssa hangella liikkuvia hyönteisiä ja tutkitaan lumihiutaleita.
¤tutkitaan talventörröttäjiä, kukkien siemenkimppuja, joita linnut käyttävät ruuakseen ja joiden sisällä pikkuötökät talvehtivat
¤etsitään lumeen jääneitä jälkiä ja mietitään mistä ne ovat syntyneet ja kuka on ne tehnyt
¤kuljetaan pienten peilien kanssa ja katsotaan niiden avulla puiden latvoja ja varpujen alle. ¤Jäljennetään paperille jonkun oksan kuva, varjoa voidaan käyttää apuna.
¤tutkitaan lumen eri muotoja – kuura, pakkaspuuteri, nuoska, loska.
¤kuunnellaan silmät kiinni talven hiljaisia kuiskauksia.
¤seurataan talvea ja osallistutaan : Luonto-liitto – Talviseuranta
Mäyrän ja supikoiran yhteinen talvipesä – keksittiin tarina eläimistä
‘
Marjaotus kankaalla
Olen tehnyt uuden kielenrikastamismateriaalin ympäristökasvatuksen teemat ovat siinä pohjana.

smart
valmis kieliohjelma – Kopio
Kielenrikastamismateriaaliin liittyvä tarina, joka näytellään.
Talventaikoja, Malminkartano
Koko opinnäytetyö: Kielenrikastaminen varhaiskasvatuksessa ympäristökasvatuksen menetelmin
‘