Esimerkkejä retkistä

Tässä on muutamia esimerkkejä retkistä, joiden mukaan voi miettiä omaa tilausta.

Monikulttuurisuus kurssi kasvattajille

Olen ohjannut paljon maahanmuuttjien tyhmiä ja ollut mukana kotouttamisen hankkeissa esimerkiksi Visio oppimiskeskuksen kautta. Siltä teemalta voin hyvin vetää kurssin kasvattajille, miten ohjata monikulttuurisia ryhmiä lähiluontoon. Kursseja on lähes joka vuosi eri tahojen kautta. Esimerkiksi luontokouluopettajien kautta tai muista yhteyksistä, joten kannattaa seurata ilmoituksia facebooksivuillani: Kiertävä luontokoulu Naakka. Oman kurssin voi tilata joko maastoon tai osittain luokkatilaan toteuttettavaksi. Kurssilla käydään läpi elämyksellisiä harjoituksia, jotka innostavat suomen oppimiseen ja luonnontutkimukseen sekä pohditaan haasteita monikulttuuristen ryhmien ohjaamisessa retkillä.

Lintu- ja tutkimusretkiä perheille työnväenopistossa

Vedän yleensä 2-3 retkeä perheille keväisin ja syksyisin Helsingin työväenopiston kautta. Teemana ovat keväällä linnut ja kevään merkit ja syksyllä sienet, retkeily sekä historian merkit luonnossa. Retkillä tehdään innostavia harjoituksia ja luonnontutkimuksia, joka sopivat noin neljävuotiaasta ylöspäin. Usein opitaan uusia lajeja ja saadaan oivalluksia historian merkeistä ja luonnonyhteyksistä. Retkelle kannattaa ottaa omat eväät. ilmoittautuminen ja tarkemmat päivämäärät löytyvät työväenopiston sivuilta ilmonet.fi.

Sieniretkiä on myös aikuisille työväenopiston kautta ja niitä voi tilata omalle ryhmälle. Toisena mielenkiintoisena aiheena ovat villiyrtit keväisin, joista voi tilata myös kurssin.

Tarinaseikkailu päiväkotiikäisille ja alaluokille

Olen julkaissut vuonna 2015 kirjan Takapihalta alkaa seikkailu, Ps kustannus. Siinä yhteydessä vedin kymmenkunta retkeä päiväkotiryhmille ja joillekin alkuopetuksen luokille. Retken teemana on tuoda tarinoita lähiluontoon. Teemme majoja ja leikimme draamaleikkejä niiden suojassa eri eläinhahmoissa sekä paperinukkemaisilla eläinkorteilla pohdimme eläinten toimia metsässä. Usein retki aloitetaan tarinalla ja harjoituksia voi työstää päiväkodissa pieniksi lasten omiksi tarinoiksi. Aiheesta voi tilata myös kurssin kasvattajille.

 

supikoira-ja-mayra-pieni

Vuoden 2016 retket

17.4 Kevätretki Kivikon metsään 10.30-13.00

Perheretki Kivikon keväiseen metsään lähtee Vesalan koulun pihasta(Sakara 3). Retkellä herättelemme aisteja elämysharjoituksilla. Tarkkailemme metsäneläinten touhuja ja syömme eväät kauniissa paikassa. Peipon laulu tuo kevään ja kasvit kurkkivat. Retki on Vesala-Kontula MLL:n kanssa järjestetty. He perivät retkestä 5 euron maksun/perhe. Ilmoittautuminen MLL:sivut – Elise Ramstad tai info@kiertavaluontokoulu.fi. lisätietoja:https://www.facebook.com/mllkontula/?fref=nf

Luontoseikkailuja perheille

Viikissä, Lauttasaaressa ja Uutelassa

Retkillä tutkitaan keväistä luontoa ja havainnoidaan lintuja lasten kanssa. Aisteja virittävät elämysharjoitukset. Retket järjestetään Helsingin työväen opiston kanssa yhteistyössä.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:

https://ilmonet.fi/#fi/search/txt=luontoseikkailu

Milla Tuormaa, 040-7660376

Viikki: 16.4 kello: 10-12.30, Lähtö Hämeentie 159

Lauttasaari: 23.4 kello: 10-12.30, Lähtö Särkiniementien päässä oleva parkkipaikka

Uutela: 7.5 kello: 10-12.30, Lähtö Kahvila Kampela(Uutelan tie 1)

linturetki 28.4_lapsetTulevat retket

Linnunpesä metsässä(3 luokkalaisten näkemys)

Kanto


Vuoden 2015 retket

7.2 Talviluonnonpäivä Haltiassa

Naakka on mukana Haltian tapahtumassa. Vedän perheretken 10-11.30 Haltian lähimaastossa. Yli kolmevuotiaat maksavat 6e/henkilö. eläinten jälestystä ja talviluonnon ihailua elämysharjoitteiden kautta.
Kentällä iltapäivällä myös yhteisleikkejä.

12.4

Retki Villa Elfvikkiin

Villa Elfvikkiin linturetkelle 12.4 lähdetään Maunulasta 10.19 550 bussilla. Mukaan saa liittyä myös Espoon päässä, odotellaan Piispanristin pysäkillä 11.15 asti ilmoittautuneita.
Retkeläisiä pyydetään ilmoittautumaan info@kiertavaluontokoulu.fi/040-7660376
Retki maksaa 10 e/perhe – kerätään käteisellä paikan päällä.

 

Koko perheen kevätseurantaretki Sipooseen 17.5.

Tule koko perheen voimin ihastelemaan kevään ihmeitä Byabeckenin laaksoon Sipooseen. Kuljemme metsässä puronvartta pitkin, veden solinaa kuunnellen, kukkia kummastellen ja lintuja kuunnellen… Nälän kurniessa istahdamme kivelle pitämään evästakoa. Välillä tehdään yhdessä elämysharjoituksia Milla-ohjaajan johdolla.

Reitti soveltuu koko perheelle, mutta se ei ole kuljettavissa rattailla. Oppaana toimii Kiertävä luontokoulu Naakan ympäristökasvattaja Milla Tuormaa. Mukaan sään mukainen varustus ja omat eväät. Retki maksaa 10e/perhe. Se kerätään bussiin astuessasi – varaathan mukaasi tasarahan.

Matkaan lähdemme tilausbussilla Helsingistä, rautatieaseman turistipysäkiltä, Mikonkadulta klo 9.45. Takaisin olemme n. Klo 15.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset, milla.tuormaa@gmail.com, p. 040-7660376 (tekstiviesti-ilmoittautuminen tavoittaa parhaiten)

Kevät 2014

12.4 Luukissa takuulähtöjä 11.00 ja 14.00

Kevätkeiju puhaltaa puihin silmut ja muuttolinnut palaavat. Luukin kartanon pihalta lähtee 11.00 ja 14.00 elämysseikkailuretkiä Luukinjärven rantapoluille. retket sopivat 3-9-vuotiaille aikuisen kanssa tai ilman. Retken jälkeen oma löytö tuodaan sisälle kartanoon ja työstetään osaksi taideteosta pienessä taidepajassa. Retki ja taidepaja kestää yhteensä noin 2h. Retkeen ja pajaan osallistuminen maksaa 6e/henkilö. maksu hoidetaan paikan päällä. Vetäjänä toimii Kiertävä luontokoulun Naakan ympäristöksvattaja Milla Tuormaa. Kaikki yhdessä kevään ihmeitä tutkimaan!

 

13.4 Lintupiiloretki perheille kello:10-13 (Helsy)

Peippo laulaa koivussa ja haapanat ovat palaneet lahdelle. Kokoonnumme Vanhankaupunginlahden puistoon, Hämeentie 161 kello 10.00. Lähdemme tutkimaan kevättä ja kurkkimaan lintuja lintotornista ja -piilosta. Tällä retkellä lapsetkin oppivat lintujen tunnistamista ja jokainen saa elämyksiä keväisestä luonnosta. Kivassa paikassa syömme eväät. Vetäjänä toimii Kiertävä luontokoulun Naakan ympäristöksvattaja Milla Tuormaa.  Omat eväät, retki on ilmainen.

Ilmoittautuminen info(a)kiertavaluontokoulu.fi.

Uutelan kevätretki su 27.4 klo: 10-13

Kevät on jo ilmassa, pian heräävää luontoa tutkimaan! Haistelemme kevättä ja tarkkailemme lintuja Uutelan poluilla. Kokoonnumme Kahvila Kampelan luo 10.00. Kuljemme polkuja Meriharjuun päin ja palaamme 13.00. Syömme eväät kevätauringossa. Matkalla tehdään aisteja viritteleviä elämysharjoituksia ja bongataan kevään kasveja ja eläimiä.

Vetäjänä Kiertävä luontokoulu Naakan ympäristökasvattaja Milla Tuormaa.

Ilmoittautuminen info@kiertavaluontokoulu.fi, 040-7660376

Ota mukaan omat eväät, retki on ilmainen.

 

17.5-18.5 Soitin ja yrttileiri Luukissa

Ruokosoittimet ja muut kuuluvat metsästä ja yrttiruoka maistuu nuotiolla! Tule Luukkiin pienelle yrtti- ja sointin leirille perheesi kanssa. Ohjelmassa on pillipiipari Minna Hokan vetämä soitin rakennuspaja ja luontokoulu Naakan elämysleikkejä kuusikossa. Lisäksi maistelemme ja keräämme keväisiä luonnonyrttejä. Ohjelma ja pienet retket ovat suunniteltu lapsiperheille. Yöpyminen laavussa ja teltoissa.

Maksu 50 aikuisilta ja 10 lapsilta; alle 4 vuotiaat ilmaiseksi.

ilmoittautumiset ja kysymykset:

Kiertävä luontokoulu Naakka
info(a)kiertavaluontokoulu.fi
040-7660376 / Milla Tuormaa

28.5  Haltiassa takuulähtöjä perheille  11.00 ja 15.00

Pikkuötötkät löytää taikasilmillä ja pehkitöpin matkassa seikkaillaan Metsänkuninkaan linnaan. Ihailemme perheiden kanssa kesäistä luontoa Haltian lähipoluilla. Matkalla teemme aistiharjoituksia ja tarina luo seikkailua. Kuljemme n.2 km. Retki kestää 2 tuntia, harjoitukset sopivat yli 3 vuotiaille, mutta pienemmät voivat olla vanhempien mukana. Lähdöt Haltian luolta 11.00 ja 15.00, maksu: 5 e/hlö, alle 3 vuotiaat ilmaiseksi.

Kevät 2013

Menneet Retket

Menneet Retket

3.2 Lumijälkiretki Keskuspuistossa kello: 10-13 (LUP)
Kokoonnumme Maunulan uurnalehdon tuntumaan 3.2, 10.00. Tutkimme talven taikaa ja eläinten jälkiä. Liikumme poluilla ja osallistujien mahdollisuuksien mukaan metsässä. Keistä näämme merkkejä? Osaatko kurkistaa oksistoihin? Tule perheesi kanssa mukaan ihmettelemään talven otuksia. Ota mukaan eväät ja kuumaa juotavaa; voimme lämmitellä risukeittimen valossa metsän suojassa. Toivottavasti tulee vielä paksulti uutta lunta! Ohjaajana ympäristökasvattaja Milla Tuormaa, ilmoittautumiset info(a)kiertavaluontokoulu.fi

Hiihtolomaviikolla Haltian luontopolulla ihailtiin lumitähtiä ja etsittiin eläinten jälkiä.

Hiihtolomaviikolla Haltian luontopolulla

28.4 Lintupiiloretki perheille kello: 10-13 (LUP)
Huhtikuussa ensimmäiset haapanat ovat saapuneet ja peippo virittelee lauluaan. Tule lasten kanssa kurkkimaan lintupiilosta ja kiikaroimaan tornista lintujen kevätpuuhia. Kokoonnumme kävelysillalle Vanhankaupungin koskea vastapäätä. Kun yhdessä selvitämme lajeja, lapsetkin oppivat käyttämään kirjaa ja kiinnostuvat linnuista. Kiertelemme luontopolulla kevättä tutkien osallistujille sopivan matkan. Retkeä värittävät hauskat pikku aistileikit. Ota mukaan omat eväät, retki on ilmainen. Ilmoittautumiset info(a)kiertavaluontokoulu.fi

9-11.5 Sarvitorvi kutsuu Luukkiin
Järjestän Minna Hokan kanssa pienen leirin Luukissa Helatorstai-viikonloppuna. Tiedossa on elämysretkeilyä, soitinrakentamista, myyttitarinoita ja kevätriittejä. Teemme yrteillä höystettyä nuotioruokaa kasviksista ja säilötyistä sienistä ja yövymme teltoissa ja laavussa. Leirin ohjelma sopii perheille. Maksu 40 euroa aikuisilta ja 10 euroa lapsilta, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi.
Ilmoittautumisia ja lisätietoja info(a)kiertavaluontokoulu.fi

5.5 Uutelan kevätretki kello: 10-13 (MLL)
Näemme kahvila Kampelan luona. Tutkimme kevättä ja lintuja leppoisissa merkeissä. Ehkä näemme sisiliskon tai kuulemme tikan nakutuksen. Polun varrella innostumme seikkailuun pienten harjoitusten kanssa ja löydämme pikkuotusten maailmaan. Omat eväät. Ilmoittautuminen info@kiertavaluontokoulu.fi

19.5 Sipoon kevätretki perheille kello: 10-16 (LUP)
Toukokuun kukkia ihastelemme Sipoonkorven luontopolulla. Paikalle päästään tilausbussilla. Kokoonnumme kansallisteatterin aukiolle rautatieaseman viereen 10.00. Ajamme bussilla Sipoon korven Byabäckenin laakson parkkipaikalle, jossa kierrämme 2 km luontopolun. Polulla ei voi käyttää rattaita. Se kiemurtelee metsässä ja puron varressa ja vuokot ja kevätlinnunsilmät avaavat kukkiaan sen varrella. Nuotiopaikalla syömme eväät. Matkalla kurkistamme koloihin ja kuikuilemme puidenlatvoihin pienten tutkimusvälineiden avulla. Rautatieasemalle palaamme neljän maissa. Ilmoittautumiset info(a)kiertavaluontokoulu.fi.

25-26.5 Luukin yrttileiri
Kesää aloitellaan Luukin yrttileirillä. Perheleirillä keräämme yrttejä, nautimme nuotioruokaa ja nikkaroimme pikkupuutöitä. Joen varsi ja metsä tarjoavat lapsille seikkailuja. Yövymme laavussa ja teltoissa. Luontoretkeilyä ja elämysharjoituksia on myös luvassa. Varusteita saa lainata järjestäjiltä. Leirin kulkua suunnitellaan lähemmin osallistujien mukaan. Maksu 40 euroa aikuiset ja 10 euroa lapset, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Ilmoittautumiset ja kyselyt info(a)kiertavaluontokoulu.fi

Comments are closed